Kernwaarden? Poeh, abstracte kost!

April 2022

Participatieverklaringstraject is een woord voor in wetten en beleidsstukken. Jargon. Niet bedoeld voor de praktijk. We hebben een woord nodig dat inspireert. Een ‘kijk-eens-in-wat-voor-land-je-bent-terecht-gekomen‘ – woord. Een ‘hier-zijn-we-voor-vrede-en-veiligheid-afhankelijk-van-het-vertrouwen dat-we-in-elkaar-hebben‘-woord. Een democratie-gaat-niet-vanzelf-dus-stroop je-mouwen-op-en-pak-ook-je-verantwoordelijkheid‘-woord.

Je hoort het op veel plekken. Die kernwaarden? Ze zijn zo abstract. We nemen de deelnemers wel mee naar de bibliotheek of we leggen onze gewoonten een keertje uit… vrouwen mogen zelf bepalen wat ze doen, we mogen allemaal een politieke partij kiezen en ouders horen betrokken te zijn bij school…

Het krijgt nog weinig aandacht want er moet al zo veel. De hele Wet Inburgering is een flinke klus en dan ook nog de #map en dan nog die participatieverklaringstrajecten, die hebben we voorlopig uitbesteed.

Als je goed kijkt dan zijn de vier kernwaarden die besproken moeten worden in de #pvt gezamenlijk onze remedie tegen armoede, uitsluiting en het recht van de sterkste. En dat is een serieus programma waard. Want nieuwkomers zouden moeten mogen snappen waar ze zijn!

Stillare heeft voor #Hengelo een programma gemaakt dat tot de kern doordringt en van abstract naar concreet toewerkt. De pilot is in volle gang. We spreken/spelen/ervaren over wat er werkelijk toe doet: wat is eigenlijk een goed leven, rust in plaats van oorlog, rekening houden met elkaar, man-vrouw- verhoudingen, maar ook: zonder dat iedereen meedoet kan onze samenleving kapot, brutale Nederlandse kinderen of de hond van de buurman.
Zo kan het zomaar zijn dat iemand laat weten: ‘ik voel me als weer geboren’. Zo moet dat.

Wordt vervolgd.