Vijf rijke verhalen, duiding, handelingsperspectief en uitwisseling
Levendige Lezing 1.
In gesprek met kritische burgers, daar waar het schuurt
Deze Levendige Lezing is geschikt voor iedereen die in gesprek wil gaan met kritische burgers die boos of wantrouwend zijn over besluiten of de gang van zaken ten aanzien van hete dossiers. Denk aan gemeenteraden, groepen beleidsmedewerkers en professionals zoals politiemensen, BOA’s of COA medewerkers.
In deze bijeenkomst kijken we naar de manier waarop deelnemers zelf invloed hebben op de voorbereiding en de context van gesprekken, het gesprek zelf en het ombuigen van situaties. Aan de hand van actuele onderwerpen en uw eigen praktijk bespreken we concrete handvatten om te zorgen dat er een steviger repertoire ontstaat in gesprek met kritische burgers.
Zie eventueel ook Lezing 5 waarin ze ingaat op de uitgebreide aanpak ten behoeve van complexe conflicten met een grote groep actoren.
Levendige Lezing 2.
Caribische Nederlanders van Curaçao,
achtergronden en weerbaarheid
Voor het Justitie en Veiligheidsprogramma ‘Preventie met Gezag’ onderzocht Dinkelman de achtergronden en weerbaarheid van de Curaçaose groep inwoners uit Leeuwarden-Oost. De aanname in dit onderzoek is dat door meer weerbaarheid minder criminaliteit en ondermijnende activiteit ontstaat.
In deze Levendige Lezing bespreekt Dinkelman de uitkomsten van het onderzoek en de ervaringen bij het toepassen van de handelingsperspectieven in Leeuwarden-Oost. Ze illustreert haar bevindingen door gebruik te maken van haar internationale ervaringen. Zo ontstaat een preciezer beeld van wat er speelt en hoe we in Nederland met deze groep kunnen werken. Ook is er aandacht voor de wijze waarop gemeenten en hulp- en dienstverlening kunnen samenwerken ten behoeve van meer weerbaarheid in deze groep.
In deze Levendige Lezing wordt u van harte uitgenodigd uw ervaringen in te brengen voor duiding, suggesties en uitwisseling.
Levendige Lezing 3.
Eritrea in Nederland
achtergronden en afstand tot de samenleving
De rellen tussen Eritrese Nederlanders op 17 februari 2024 in Den Haag hebben veel bestuurders opgeschrikt. Naast Den Haag bleken er immers ook soortgelijke situaties te zijn geweest in Duitsland, Italië en Zweden. Wat is hier gaande en wat staat ons te doen?
In deze Levendige Lezing duikt Dinkelman met u in de achtergronden van deze bevolkingsgroep, de politieke verschillen die ten grondslag liggen aan het conflict en de gevolgen daarvan voor het dagelijks leven. In 2017 deed ze onderzoek naar de opvallend grote afstand van deze groep ten opzichte van de Nederlandse samenleving. Een afstand die opvallend veel groter is dan van andere vluchtelingengroepen. Haar verhaal staat bol van voorbeelden en eigen ervaringen met deze groep. Ze deelt handelingsperspectief en suggesties en nodigt u uit uw ervaringen en vragen in te brengen.
Levendige Lezing 4.
Superdiversiteit in de gemeenschap
Superdiversiteit is een term die werd geïntroduceerd door de Britse socioloog Steven Vertovec in zijn artikel “Super-diversity and its implications”(2007). Hij beperkte de betekenis van superdiversiteit tot de bestaande migrantengroepen. Dinkelman verbreedt de betekenis van de term tot de brede diversiteit zoals die in onze gehele samenleving te herkennen is.
Wij, Nederlanders van alle afkomsten, vormen samen dit land. Als we enkel denken in termen van Nederlandse Nederlanders en migrantengroepen dan missen we de dynamiek die de samenleving voortstuwt.
In een compacte reeks voorbeelden laat ze zien hoe superdiversiteit het dagelijks leven van ons allemaal doorstraalt. Welke verschillen en welke overeenkomsten zijn bepalend? Op welke manier kunnen de verschillen en overeenkomsten bijdragen? Hoe geeft superdiversiteit ons een nieuw denkraam voor het actief sturen en steunen van de gemeenschap?
In deze Levendige Lezing gaan we aan de hand van een model en voorbeelden in gesprek.
Levendige Lezing 5.
Omgaan met complexe conflicten:
‘360 graden rondom’ en ‘History Works’
Stillare schreef de handreiking ‘In gesprek met kritische burgers daar waar het schuurt’ voor OMO en het ministerie van SZW-Expertisecentrum Sociale Stabiliteit. Deze handreiking gaat uitgebreid in op de aanpak van een complex conflict waarbij meerdere personen en organisaties betrokken zijn.
Begeleiders van conflicten kunnen zich met de 14 stappen uit de handreiking gedegen voorbereiden op de volgende keer dat zich de situatie van een complex conflict voordoet. Als zij dan in korte tijd operationeel moeten zijn, weten ze wat er van hen verlangt wordt en kunnen ze de complexiteit van een conflict omarmen, inhoudelijk, qua dynamiek, door de inbreng van de centrale vragen en voor wat betreft persoonlijke vaardigheden.
In deze Levendige Lezing bespreken we de handreiking in grote lijnen. Er komen voorbeelden uit de internationale ervaringen van Dinkelman voorbij en we gaan gezamenlijk op zoek naar de manier waarop de aanpak de deelnemers in de eigen praktijk concrete handvatten geeft.
Zie eventueel ook Lezing 1 voor de begeleiding van gesprekken met kritische burgers